Nieodzowne w każdej zanęcie na:
- płocie (naturalna i aromatyzowana truskawka),
- leszcze (naturalna, aromatyzowana piernik, marcepan),
- karpie (aromatyzowana truskawka, miód, marcepan),
- liny (aromatyzowana miód, marcepan).
Słodkie, nadają zanęcie przyjemny zapach, silnie ją barwią.
Stosowanie:
1-2 łyżki melasy na 1 kg suchej mieszanki należy
rozprowadzić w wodzie, którą się będzie mieszankę
nawilżało.
Opakowania: 250 ml.
Oprócz wyżej wymienionych melas, można użyć specjalistycznych
o dużo bogatszym bukiecie smakowo-zapachowym, ukierunkowanych
na gatunki najczęściej łowione przez wędkarzy:
płocie, leszcze, karpie i liny.
Skuteczność potwierdzona, nawet w okresach słabego żerowania ryb,
przez liczne grono doświadczonych wędkarzy użytkowych.
Odpowiednio dobrana kompozycja aromatów i melasy nadaje zanęcie
niezwykły „charakter”, niespotykany w żadnych mieszankach
dostępnych na rynku.
Stosowanie: ok. 150 ml mieszanki melasy na 2,5 kg suchej zanęty
rozprowadzić w wodzie, którą się będzie nawilżało.